en


Τριήμερη επίσκεψη στο Udine της Ιταλίας στο πλαίσιο του έργου ERASMUS+ KA2 IRSCHEN PROJECT (Interdisciplinary Resilience through Science and Cultural Heritage Network)

ShareThis
Δημοσίευση: 28-02-2023 13:15 | Προβολές: 672
Σημαντική Ημερομηνία: 28-02-2023
[Έληξε]
gr  pdf.png  Δελτίο Τύπου
Mέγεθος: 946.13 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
image

Η Διήμερη Εκπαίδευση σχετικά με την Ψηφιακή Ετοιμότητα (Digital Readiness Training) στην πόλη Udine της Ιταλίας Στο διάστημα 22 και 23 Φεβρουαρίου του 2023, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Παράλληλα, στις 24 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο ίδιο μέρος, η Εκδήλωση Δημοσιότητας (Multiplier Event) του έργου IRSCHEN στο Udine. Η διοργάνωση των δράσεων πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Mobile 3D, εταίρος του έργου που εδρεύει στο Buttrio, το οποίo βρίσκεται περιαστικά της πόλης Udine.

Από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συμμετείχαν στην τριήμερη δράση πέντε (5) μέλη ΔΕΠ. Συγκεκριμένα: η Αντιπρύτανης Έρευνας καθ. Χριστίνα Μπενέκη, η Επιστημονικά Υπεύθυνη του έργου επίκ. καθ. Όλγα-Ελένη Αστάρα, ο Αναπληρωτής Επιστημονικά Υπεύθυνος επίκ. καθ. Ναούμ Μυλωνάς, ο τεχνικά υπεύθυνος του έργου επίκ. καθ. Σπυρίδων Δουκάκης και ο επίκ. καθ. Ανδρέας Καπετάνιος. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης δράσης, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

Στις 22/02/23: ξεκίνησε η διήμερη εκπαίδευση στα γραφεία της  Moblie 3D στο Buttrio. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας παρουσίασαν την ολοκληρωμένη εφαρμογή που δημιουργήθηκε από την ίδια στο πλαίσιο του έργου που προσφέρει τόσο τη δυνατότητα ξενάγησης στην ακρόπολη Burgbichl με τη χρήση του GPS, αλλά και του εκπαιδευτικού παιχνιδιού που σχετίζεται με τον χώρο. Στο πλαίσιο αυτής της παρουσίασης, η εταιρεία ανέλυσε και κάποια σημεία στα οποία έγιναν διορθώσεις στην εφαρμογή προκειμένου να παρουσιάζει μεγαλύτερη ακρίβεια κατά την περιήγηση. Στο πλαίσιο της πρώτης μέρας της εκπαίδευσης, η εταιρεία παρουσίασε στους συμμετέχοντες  διάφορα συστήματα διαχείρισης του περιεχομένου (Content Management Systems)  με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών που έχει δημιουργήσει η ίδια κυρίως σε ό,τι αφορά τις πολιτιστικές βιομηχανίες στην πόλη του Udine. Οι συμμετέχοντες εξοικειώθηκαν στη χρήση των συστημάτων και των εφαρμογών αυτών και αναγνώρισαν τη σημασία της προηγμένης τεχνολογίας.

Το απόγευμα της πρώτης μέρας ακολούθησαν δύο (2) μελέτες περίπτωσης στο πεδίο βάσει των όσων αναλύθηκαν στο πρώτο μέρος. Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο του Udine που βρίσκεται εντός του κάστρου της πόλης. Εκεί οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τη σχετική εφαρμογή που σχεδιάστηκε από την Mobile 3D για τη ξενάγηση των επισκεπτών στο μουσείο. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες με την καθοδήγηση των επικεφαλής της εταιρείας ξεναγήθηκαν στην πόλη του Udine, χρησιμοποιώντας την σχετική εφαρμογή (app) της εταιρείας.

Στις 23/02/2023: έλαβε χώρα η δεύτερη μέρα της εκπαίδευσης. H εκπαίδευση ξεκίνησε με ένα masterclass του του κ. Carlo Zoratti, δημιουργικού διευθυντή των ιταλικών περιοδειών Jovanotti και εγνωσμένου κύρους ειδικού στην εικονική πραγματικότητα σε συνδυασμό με την ανθρώπινη ψυχολογία. Στην πορεία, οι εκπρόσωποι της Mobile 3D παρουσίασαν τεχνικές στους συμμετέχοντες για να δημιουργούν το δικό τους περιεχόμενο με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας και να το δημοσιεύουν. Κατόπιν αυτού παρουσιάστηκαν και εφαρμογές που βασίζονται στην επαυξημένη πραγματικότητα (VR). Οι συμμετέχοντες στο πλαίσιο μελέτης περίπτωσης εξοικειώθηκαν με την εφαρμογή της εταιρείας που δημιουργήθηκε στο ναυπηγείο Monfalcone με τη χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το  Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης “Casa Cavazzini” και την προσωρινή έκθεση «Insieme» (http://www.udinegrandimostre.it ). Στο πλαίσιο της επίσκεψης, χρησιμοποιήθηκε σχετική εφαρμογή ξενάγησης στο μουσείου που είχε αναπτυχθεί από την Mobile 3D.

Στις 24/02/23 αφού ολοκληρώθηκε την προηγούμενη μέρα η διήμερη εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση δημοσιότητας του έργου με προσκεκλημένους από την τοπική κοινωνία. Στην αρχή παρουσιάστηκε σύντομα το έργο, έπειτα παρουσιάστηκε από εκπρόσωπο του Universität Innsbruck και από εκπρόσωπο της Center Slovenske Akademije Znanosti In Umetnosti  η ψηφιοποίηση των ευρημάτων που προέκυψαν από τις ανασκαφές στο Burgbichl της Αυστρίας και στο Kobarid της Σλοβενίας αντίστοιχα. Στο τέλος εκπρόσωπος του Ιονίου Πανεπιστημίου παρουσίασε το περιεχόμενο του ψηφιακού μαθήματος που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ολοκληρώθηκε η τριήμερη δράση και διατυπώθηκαν τα συμπεράσματα από όλους τους συμμετέχοντες εταίρους.

Οι εταίροι που συμμετέχουν στο ερευνητικό έργο IRSCHEN είναι: το Universität Innsbruck/Αυστρία (συντονιστής έργου), MOBILE 3D /Ιταλία, Znanstvenoraziskovalni Center Slovenske Akademije Znanosti In Umetnosti /Σλοβενία, Gemeinde Irschen /Αυστρία, Μονοπάτια Αλληλεγγύης /Ελλάδα, και Ιόνιο Πανεπιστήμιο/ Ελλάδα.


Επιστροφή
<< <
Μάρτιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Γραμματεία

Φιλοσόφων & Τζεβελέκη Λευκάδα
26450 26160
gramdev@ionio.gr
Δευτέρα-Παρασκευή: 9πμ έως 3μμ
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας