en


Eνημερωτική ημερίδα στη Λευκάδα, στις 27/6/23 για τους Μνημειακούς Ελαιώνες στο Ιόνιο στο πλαίσιο του προγράμματος «ΒΙΟΜΝΗΜΕΣ»

ShareThis
Δημοσίευση: 27-06-2023 00:10 | Προβολές: 486
gr  pdf.png  Πρόσκληση
Mέγεθος: 275.47 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
gr  pdf.png  Αφίσα Ημερίδας
Mέγεθος: 2.25 MB :: Τύπος: Αρχείο PDF
image

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΒΙΟΜΝΗΜΕΣ» σας προσκαλεί σε ενημερωτική ημερίδα «Μνημειακοί Ελαιώνες /Ελαιόδεντρα  Καταγραφή, Αποτύπωση, Χρονολόγηση και Αναδειξή τους  ως υψηλής αξίας οικοσυστήματα». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 27/6/23 στις 11.00 π.μ στο Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης Λευκάδας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Φιλοσόφων & Τζεβελέκη Δ., Παραπλεύρως ΚΤΕΛ.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει τρεις ομιλίες, οι οποίες θα καλύψουν τις ακόλουθες θεματικές:

  • Αποτελέσματα έργου “ΒΙΟ_ΜΝΗΜΕΣ”

          Αριστοτέλης Μαρτίνης

          Αναπληρωτής Καθηγητής, Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου

  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα & δραστηριότητες

         Δρ. Χαρίκλεια Μινώτου

         Ακαδημαϊκή Υπότροφος Τμ. Περιβάλλοντος, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

  • Παρουσίαση δράσεων

         Αριστοτέλης-Φίλιππος Σκιαδαρέσης, Σοφία Καποτά

         Φοιτητές Τμήματος Περιβάλλοντος Ιονίου Πανεπιστημίου

 

Γενικές πληροφορίες για  το Πρόγραμμα «ΒΙΟΜΝΗΜΕΣ» και τους Μνημειακούς Ελαιώνες/Ελαιόδεντρα  στο Ιόνιο

Οι Υπεραιωνόβιοι Ελαιώνες (ΥΕ) αποτελούν οικοσυστήματα υψηλής οικολογικής αξίας, τα οποία, επέζησαν για εκατοντάδες χρόνια και κρύβουν μέσα τους την ιστορία και τον πολιτισμό αιώνων του τόπου που τα φιλοξενεί. Παρά την ιδιαίτερη οικολογική και πολιτιστική τους αξία, οι μνημειακοί ελαιώνες παραμένουν αναξιοποίητοι,  χωρίς να  έχουν μελετηθεί ούτε να έχουν αναδειχθεί σε σχέση με τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρουν.  Σε  πολλές περιπτώσεις, λόγω έλλειψης γνώσης, των τοπικών κοινωνιών και των ιδιοκτητών, καταστρέφονται και χάνονται αυτά τα σπάνια μνημεία της φύσης και μαζί τους η  πολιτισμική και ιστορική τους ταυτότητα, καθώς  και η ευκαιρία για Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Οι λόγοι καταστροφής τους είναι η χρήση τους ως καύσιμη ύλη, η αλλαγή χρήσης γης, η εγκατάλειψη των γεωργικών γαιών, οι πυρκαγιές.

Η έλλειψη πολιτικών προστασίας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών, η αστικοποίηση, οι αλλαγές χρήσεων γης, η περιορισμένη γνώση της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής τους αξίας και η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, για τη διαχείριση και την ανάδειξή τους, αποτελούν τις βασικές απειλές του μοναδικού αυτού πλούτου της Μεσογείου.

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο υλοποιεί πρόγραμμα, με κύριο στόχο την Προστασία και Ανάδειξη των Μνημειακών Ελαιώνων, ως Οικοσυστημάτων Υψηλής Οικολογικής και Πολιτιστικής Αξίας,  άρρηκτα συνδεμένα με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.  Το έργο υλοποιείται σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και φέρει τον τίτλο «ΒΙΟΜΝΗΜΕΣ»: Οι Μνημειακοί Ελαιώνες και Eλαιόδεντρα - Καταγραφή, Αποτύπωση, Χρονολόγηση  και Ανάδειξή τους ως υψηλής αξίας οικοσυστήματα». Στόχος του έργου είναι να συμβάλλει στη διατήρηση και προστασία των Υ.Ε. & ελαιόδεντρων και της βιοποικιλότητάς τους, με παράλληλη προώθηση πρακτικών αποδοτικής χρήσης των πόρων και των υπηρεσιών που παρέχουν τα οικοσυστήματα στις ανθρώπινες κοινωνίες.

http://biomemories.envi.ionio.gr/

https://www.facebook.com/Biomnimes

 

Πληροφορίες: Αριστοτέλης Μαρτίνης 6972406764 & Χαρίκλεια Μινώτου 6932901669


Επιστροφή
<< <
Απρίλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Σάββατο 27-04-2024
Δεν βρέθηκαν εγγραφές για αυτήν την ημέρα

Γραμματεία

Φιλοσόφων & Τζεβελέκη Λευκάδα
26450 26160
gramdev@ionio.gr
Δευτέρα-Παρασκευή: 9πμ έως 3μμ
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας