συχνες ερωτησεις φοιτητων

Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να δείτε απαντήσεις σε θέματα που απασχολούν συχνά τους φοιτητές.

Ερώτηση 1: Προσπαθώ να μπω στο ηλεκτρονικό φοιτητολόγιο (Όμηρος) και δε δέχεται τον κωδικό μου. Τι μπορώ να κάνω; 

Απάντηση: Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι το σύστημα (Όμηρος) λειτουργεί κανονικά. Ρωτήστε λοιπόν 1-2 συμφοιτητές σας αν μπορούν να μπουν στον Όμηρο. 

Αν άλλοι μπαίνουν κανονικά και εσείς όχι, τότε κάτι δεν πάει καλά με τον δικό σας κωδικό. Μπορεί να μη θυμάστε σωστά τον κωδικό (Password) ή να έχετε πολύ καιρό να τον αλλάξετε και το σύστημα για λόγους ασφαλείας απαιτεί να ορίσετε καινούργιο password. Αυτό γίνεται ως εξής: 

  • Πηγαίνετε στη διεύθυνση http://mypassword.teiion.gr
  • Πατήστε την επιλογή “Έχω ξεχάσει τον κωδικό μου” 
  • Επιλέξτε να ορίσετε νέο κωδικό μέσω κινητού τηλεφώνου και πληκτρολογήστε το κινητό σας στο σχετικό πεδίο. Φυσικά θα πρέπει να θυμάστε και το όνομα χρήστη (username):
   • Αν δεχτεί το κινητό σας, ακολουθήστε τις οδηγίες για να ορίσετε καινούργιο κωδικό (θα σας ζητηθεί να στείλετε ένα sms σε συγκεκριμένο νούμερο και θα σας έρθει ένας κωδικός επαλήθευσης για να ορίσετε το νέο password). 
   • Αν ΔΕ δέχεται το κινητό σας τότε ή δεν είχατε δώσει αριθμό κινητού κατά την εγγραφή σας στο σύστημα ή έχετε αλλάξει αριθμό. Επικοινωνήστε με τη γραμματεία του Τμήματος ώστε να αλλάξει το κινητό σας στο σύστημα και όταν γίνει η αλλαγή επαναλάβετε τη διαδικασία. 

Ερώτηση 2: Κάθε πότε γίνονται οι δηλώσεις μαθημάτων στο Ηλεκτρονικό Φοιτητολόγιο (Όμηρος); 

Απάντηση: Δηλώσεις μαθημάτων γίνονται πριν την έναρξη κάθε εξαμήνου. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τον ιστότοπο του Τμήματος για τη σχετική ανακοίνωση με τις προθεσμίες δηλώσεων. Συγκεκριμένα: 

  • για το Χειμερινό Εξάμηνο γίνονται μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου και 
  • για το Εαρινό Εξάμηνο μετά την εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου. 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ οι φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει ΚΑΙ το 4ο έτος σπουδών και δικαιούνται διπλή εξεταστική θα πρέπει: 

  • ΠΡΙΝ την εξεταστική του Χειμερινού Εξαμήνου να δηλώνουν σε ποια μαθήματα διπλής εξεταστικής του Εαρινού Εξαμήνου επιθυμούν να εξεταστούν (βγαίνει σχετική ανακοίνωση στο Web Site του Τμήματος με τις προθεσμίες δήλωσης). 
  • και ΠΡΙΝ την εξεταστική του Εαρινού Εξαμήνου να δηλώνουν σε ποια μαθήματα διπλής εξεταστικής του Χειμερινού Εξαμήνου που επιθυμούν να εξεταστούν (βγαίνει σχετική ανακοίνωση στο Web Site του Τμήματος με τις προθεσμίες δήλωσης). 

Για την εξεταστική του Σεπτέμβρη ΚΑΝΕΙΣ δε δηλώνει τίποτε. Ισχύουν οι δηλώσεις μαθημάτων που έχετε κάνει κατά το Χειμερινό και Εαρινό Εξάμηνο. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Χωρίς να έχετε κάνει δήλωση μαθημάτων ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να εξεταστείτε. Τα παρουσιολόγια των εξετάσεων βγαίνουν αυτόματα από το ηλεκτρονικό φοιτητολόγιο και περιλαμβάνουν ΜΟΝΟ τους φοιτητές που δήλωσαν το μάθημα για εξέταση. Μην παραλείπετε λοιπόν ποτέ να κάνετε δήλωση μαθημάτων! Εάν είχατε αμελήσει να δηλώσετε μαθήματα σε κάποιο από τα Εξάμηνα ΔΕ θα μπορείτε να εξεταστείτε στα μαθήματα αυτά ΟΥΤΕ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ. 

Ερώτηση 3: Δε χρωστάω μαθήματα αλλά δεν έχω ακόμη τελειώσει από τις υποχρεώσεις μου (πχ εκκρεμεί Πτυχιακή Εργασία ή Πρακτική Άσκηση). Χρειάζεται να κάνω δήλωση μαθημάτων; 

Απάντηση: Μέχρι να ολοκληρώσετε τις σπουδές σας και να πάρετε βεβαίωση αποφοίτησης ΠΟΤΕ μην παραλείπετε να κάνετε δήλωση στο Χειμερινό και Εαρινό Εξάμηνο ΑΚΟΜΗ και αν δε χρωστάτε μαθήματα. Επίσης μη ξεχνάτε στη δήλωση να συμπεριλαμβάνετε την Πτυχιακή Εργασία και την Πρακτική Άσκηση εφόσον δεν τις έχετε ολοκληρώσει. 

Ερώτηση 4: Τι πρέπει να προσέχω κατά την ηλεκτρονική δήλωση μαθημάτων Χειμερινού και Εαρινού Εξαμήνου; 

Απάντηση:

 • Οι φοιτητές που πρόκειται να ξεκινήσουν Πρακτική Άσκηση  ή που δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την Πρακτική Άσκηση πρέπει να συμπεριλάβουν την αντίστοιχη επιλογή στη δήλωση μαθημάτων. 
 • Οι φοιτητές που πρόκειται να ξεκινήσουν Πτυχιακή Εργασία ή δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την Πτυχιακή που έχουν αναλάβει πρέπει επίσης να συμπεριλάβουν τη σχετική επιλογή στη δήλωση μαθημάτων. Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια του εξαμήνου βγαίνει ανακοίνωση που καλεί τους φοιτητές να κάνουν αίτηση για παράταση, παρουσίαση ή για ανάληψη νέου θέματος πτυχιακής.
 • Φοιτητές που αμελήσουν να κάνουν εμπρόθεσμη δήλωση μαθημάτων ΔΕ θα μπορούν να εξεταστούν σε μαθήματα του Εξαμήνου 
 • Φοιτητές που έχουν τελειώσει από όλες τις υποχρεώσεις τους και δεν έχουν λάβει βεβαίωση αποφοίτησης, πρέπει να κάνουν δήλωση εξαμήνου (έστω και κενή). 
 • Κάποια μαθήματα είναι υποχρεωτικά επιλογής. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. από δύο μαθήματα πρέπει να επιλέξετε το ένα (σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών). Όταν έχετε περάσει τη μια επιλογή το σύστημα εξακολουθεί να σας εμφανίζει και την εναλλακτική. Αυτό ΔΕ σημαίνει ότι υποχρεούστε να περάσετε και τη δεύτερη επιλογή. Το πρόγραμμα σπουδών όλως των κατευθύνσεων (ΕΠΔΟ, ΔΕ, ΔΤΕ) μπορείτε να το βρείτε εδώ.
 • Το σύστημα εμφανίζει προς δήλωση Πτυχιακή Εργασία και Πρακτική ακόμη και όταν δε δικαιούστε να κάνετε. Π.χ. για την Πρακτική Άσκηση πρέπει να είστε 8ο εξάμηνο και μετά και να έχετε περάσει τα μαθήματα ειδικότητας (δείτε τον οδηγό πρακτικής άσκησης). Αν δε δικαιούστε λοιπόν να κάνετε Πρακτική Άσκηση μη τη δηλώνετε. 

Ερώτηση 5: Πού μπορώ να βρω πληροφορίες για την Πρακτική Άσκηση ; 

Απάντηση: Θα διαβάσετε τον Οδηγό Πρακτικής Άσκησης που απαντάει στα συνηθέστερα ερωτήματα των φοιτητών.  

Ερώτηση 6: Τι είναι Διπλή εξεταστική ; 

Απάντηση:   Διπλή εξεταστική είναι οι δυνατότητα που έχουν οι φοιτητές που έχουν συμπληρώσει ΚΑΙ το 4ο έτος σπουδών να εξετάζονται κάθε εξάμηνο σε όλα τα μαθήματα. Στο Χειμερινό Εξάμηνο λοιπόν μπορούν να εξεταστούν και σε μαθήματα του Εαρινού και αντίστροφα. Πριν από κάθε εξεταστική βγαίνει ανακοίνωση που καλεί όσους φοιτητές δικαιούνται Διπλή εξεταστική να δηλώσουν σε ποια μαθήματα της Διπλής Εξεταστικής επιθυμούν να εξεταστούν. Χωρίς δήλωση δεν είναι δυνατή η εξέτασή τους. 

Ερώτηση 7: Πότε γίνονται Παρουσιάσεις Πτυχιακών Εργασιών; 

Απάντηση: Σύμφωνα με απόφαση της Προσωρινής Συνέλευσης του Τμήματος, οι παρουσιάσεις πτυχιακών εργασιών πραγματοποιούνται ως ακολούθως:

 •  Χειμερινό εξάμηνο:  από 01 έως 30 Νοεμβρίου.
 •  Εαρινό εξάμηνο:  από 01 έως 31 Μαρτίου.

 Για οποιαδήποτε αλλαγή των παραπάνω θα υπάρχει σχετική ενημέρωση.

Ερώτηση 8: Πώς μπορώ να έχω πρόσβαση στα e-classes των μαθημάτων; 

Απάντηση: Πλέον όλα τα e-classes των μαθημάτων έχουν μεταφερθεί στην υποδομή του Ιονίου Πανεπιστημίου. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στα e-classes πρέπει να πάτε στη διεύθυνση : 

http://opencourses.ionio.gr

Στη συνέχεια: 

 • πατήστε στο πλαίσιο για την είσοδο στο σύστημα στην επιλογή “σύνδεση μέσω sso.teiion.gr” 
 • πατήστε το κουμπί “Είσοδος”
 • δώστε το username και password που έχετε για πρόσβαση στο ηλεκτρονικό φοιτητολόγιο (‘”Ομηρος”)

Ερώτηση 9: Θέλω να πάρω πιστοποιητικό σπουδών (βεβαίωση σπουδών/πιστοποιητικό για στρατολογική χρήση) αλλά δεν μπορώ να το αιτηθώ με φυσική παρουσία μου στη Γραμματεία. Πώς μπορώ να πάρω το πιστοποιητικό εξ αποστάσεως; 

Απάντηση:

Για τη χορήγηση πιστοποιητικού σπουδών ακολουθείτε ΜΙΑ εκ των ακόλουθων διαδικασιών: 


1.  Πηγαίνετε σε κατάστημα Κ.Ε.Π. και αιτείστε δια μέσω του Κ.Ε.Π. το πιστοποιητικό σπουδών. Το πιστοποιητικό σπουδών αποστέλλεται στο Κ.Ε.Π. από όπου το παραλαμβάνετε.

ή

2. Συμπληρώνετε μια απλή αίτηση  και μπορείτε σε Κ.Ε.Π. ή  από οποιαδήποτε διοικητική αρχή  μπορείτε να  έχετε την επιβεβαίωση του γνησίου της υπογραφής σας.

ή

3. Δείτε στο ακόλουθο link για την αποστολή Υπεύθυνης Δήλωσης: https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/upeuthune-delose-kai-exousiodotese/ekdose-upeuthunes-deloses


Κατόπιν της συμπλήρωσης ενός εκ των παραπάνω εγγράφων που αναφέρονται στα σημεία 2 και 3, το αποστέλλετε στο e-mail gramdev@ionio.gr και μπορείτε να παραλάβετε το πιστοποιητικό σπουδών σας αυτοπροσώπως  στη Γραμματεία του Τμήματος ή με αποστολή στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου.